Διατροφική Αξία

Euasparagus

Το σπαράγγι, πέρα από τη μοναδική γεύση του, διακρίνεται για τις ευεργετικές διατροφικές του ιδιότητες. Έχει χαμηλά λιπαρά και άλατα. Τα συστατικά του σπαραγγιού συμπυκνώνονται στο βλαστό και ελαττώνονται προς τη βάση. Η φλούδα του είναι πλουσιότερη σε συστατικά από ό,τι το εσωτερικό του.

Αν και το 94% περίπου του σπαραγγιού αποτελείται από νερό, είναι πλούσια πηγή  βιταμινών και άλλων πολύτιμων βιοχημικών στοιχείων όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Εμπεριέχει επίσης φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, φολικό οξύ, φωσφόρο, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο καθώς και χρώμιο.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΠΑΡΑΓΓΙΟΥ
(ανά 100g λαχανικού)
Ενέργεια 85 kJ (20 kcal) Φολικό οξύ (Β9) 52 μg
Υδρογονάνθρακες 3,88 g Χολίνη 16 mg
Σάκχαρα 1,88 g Βιταμίνη C 5,6 mg
Φυτικές ίνες 2,1 g Βιταμίνη E 1,1 mg
Λίπη 0,12 g Βιταμίνη K 41,6 μg
Πρωτεΐνες 2,2 g Ασβέστιο 24 mg
Βιταμίνη Α 38 μg Σίδηρος 2,14 mg
Β-καροτίνη 449 μg Μαγνήσιο 14 mg
Λουτεΐνη & Ζεαξανθίνη 710 μg Μαγγάνιο 0,158 mg
Θειαμίνη (Β1) 0,143 mg Φωσφόρος 52 mg
Ριβοφλαμίνη (Β2) 0,141 mg Κάλιο 202 mg
Νιασίνη (Β3) 0,978 mg Νάτριο 2 mg
Παντοθενικό οξύ (Β5) 0,274 mg Ψευδάργυρος 0,54 mg
Βιταμίνη Β6 0,091 mg